Stichting Enjoy to Pay

'Volunteer to make change'

Egypte

Egypte staat op plaats 63 in de rangorde van criminele relaties van Nederland met andere landen. Aandachtsgebieden zijn illegale migratie in relatie tot terrorisme. De stroom migranten vanaf en via Egypte is groot, waarbij de route loopt via het Middellands Zeegebied naar Griekenland en/of Italië en over land naar Griekenland en Bulgarije. Doordat Egypte redelijk centraal ligt tussen enerzijds de landen in het Midden Oosten en anderzijds Noord Afrika wordt de vaste post Egypte gezien als een meer regio specifieke post. In het kader van de migratieproblematiek in het gebied wordt deze positie voor Nederland als essentieel gezien.

Bijzonderheden project
Cairo is de grootste stad en metropool in het Midden-Oosten en Afrika. Met een bevolking van 16-20 miljoen is het een bijzondere stad. Een stad met een indrukwekkend cultuur, geschiedenis, nachtleven, een erg warm klimaat, een strategische ligging en onderwijsinstellingen die door zowel Egyptenaren en alle aangrenzende Arabieren en Afrikanen gebruikt worden. Dit is niet het enige gezicht van Caïro. De stad heeft ook een donkere kant. Uit een studie van de VN blijkt dat 25-35% van Caïro bevolking woont in sloppenwijken. Mensen die in sloppenwijken leven lijden onder extreme armoede, analfabetisme etc.  Deze sloppenwijken zijn tijdbommen die in kader van criminaliteit en terrorisme niet kunnen worden ontkend. Het steunen van dit project kan actief bijgedragen aan het netwerk van de liaison officer op deze nieuw geopende post.

Project kosten – verzoek om steun
In het midden van deze sloppenwijken werkt een soort moeder Theresa van Egypte met de naam van zuster Sarah. Ze werkt er voornamelijk met jonge kinderen. 

Ze probeert hun jonge levens te veranderen. Honderden kinderen zijn op deze manier inmiddels aan haar zorg en toewijding toevertrouwd. Haar gereedschap is Montesorri onderwijs. De kinderen krijgen naast onderwijs elke dag minimaal één stevige gezonde maaltijd.  De kern van dit onderwijs is dat een kind een natuurlijke drang tot zelfontplooiing heeft. Zuster Sarah richt zich daarbij op kinderen uit de sloppenwijken en probeert via de kinderen ook invloed uit te oefenen op de ouders en lokale gemeenschap. Zuster Sarah heeft dringend behoefte aan een kleine auto om in de sloppenwijken de kinderen op te pikken die niet naar school gaan. Naast dit werk is ze bijna dagelijks bezig om kinderen in de sloppenwijken op te halen om naar een dokter te gaan voor dringende medische hulp. Met een heel kleine bestelbus kan ze gemakkelijk in e sloppenwijken komen en kinderen ophalen en thuisbrengen.  In Caïro kost een auto als deze ongeveer € 10.000,-