Stichting Enjoy to Pay

'Volunteer to make change'

Roemenië

De criminele banden met de regio Zuidoost-Europa worden steeds sterker. Onbetwist zijn die banden met Roemenië (10e op de lijst van criminele relaties van Nederland met andere landen. Daarmee is Roemenië een belangrijke partner voor Nederland in de bestrijding van georganiseerde misdaad en terrorisme. 

Vanuit een focus op Oost- Europa kennen we een aantal dreigingen en daarmee opsporingsbelangen. Het gaat dan om meer traditionele zaken zoals productie, smokkel en handel in verdovende middelen, witwassen, fraude, geweld en mobiel banditisme die om permanente aandacht vragen. Meer specifiek is er op dit moment veel aandacht op mensenhandel- mensensmokkel en de zogeheten Jihadgangers. 

Foundation Pentru Voi maakte zich in Roemenië sterk voor een dagcentrum voor verstandelijk gehandicapten. Als eerste centrum in de regio was er eindelijk een plaats waar een goede dagbesteding kon worden gegeven aan jongeren en jong volwassenen. Eindelijk weer een lichtpuntje en een toekomst voor een bijna vergeten doelgroep. Door met elkaar muziek te maken, te lachen , handarbeid te kunnen doen was er weer sprake van ontwikkeling.  

Op een heel moeilijk moment voor deze organisatie in 2013 sprongen we als stichting Enjoy to Pay bij met een bedrag van 15.000 euro. Hierdoor kon het project overleven en zelfs door ontwikkelen. Iets om trots op te zijn.